Vad är probiotika?

Vad är probiotika?

Probiotika är levande bakterier – också kallade levande mikroorganismer – som bland annat kan hjälpa till att balansera tarmfloran. Samlingsnamnet för mikroorganismer, som när de bryter ned socker och därmed bildar mjölksyra, är mjölksyrabakterier. Probiotika är i sin tur samlingsnamnet för levande bakterier som har uppvisat hälsoeffekter i kliniska studier. Alltså – för att mjölksyrabakterier ska få definieras som probiotika så måste de vara “levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt.” (WHO)

Olika stammar

Det finns olika sorters stammar av probiotika. En särskild stam kan i kliniska studier uppvisat en hälsoeffekt, medan en annan stam visats ha en annan effekt.

Sammanfattning

  • WHO definierar probiotika (mjölksyrabakterier) som: "levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt.”
  • Vår tarmflora är ekosystemet med bakterier, virus, svampar och andra mikroorganismer i magen
  • Levande bakterier kan man få i sig via kost eller via kosttillskott

Varför probiotika?

Mer än 70 % av vårt immunsystem styrs från vår mage och tarm – och hälften av de celler som har med immunsystemet att göra finns i våra tarmar. Detta innebär att probiotika kan ha en positiv inverkan på vårt immunsystem, då de kan ändra sammansättningen av bakterier i vår tarmflora. Vår tarmflora spelar också en central roll när det kommer till att vi människor ska kunna ta upp viktiga näringsämnen, bilda vitaminer och få en välfungerande mag- och tarmhälsa. De kan också bidra till en stärkt naturlig skyddsbarriär - mot mindre gynnsamma bakterier, virus och andra komponenter som vi dagligen utsätts för.

I vår tarm finns en naturlig uppsättning av flera miljarder bakterier, och alla människor har en unik sammansättning bakterier i tarmen som ser till att upprätthålla vårt välmående. Men – om denna mikrobiologiska flora i mage och tarm störs, kan de naturliga bakterierna behöva hjälp på traven.

Sammansättningen av vår tarmflora kan ändras av sådant som en förändrad kost, sjukdom, användande av olika mediciner som tex antibiotika och även av ökad stress.

Vad Är Probiotika

Var finns levande och goda bakterier?

Levande och goda bakterier finns i vissa livsmedel – antingen finns de där naturligt, som ett resultat av tillagningsprocesser eller genom att probiotiska stammar är tillsatta i livsmedlet. Många livsmedel innehåller naturligt levande bakterier, såsom färska frukter och grönsaker. Det finns också livsmedel som innehåller goda och nyttiga bakterier genom att ha genomgått en fermenteringsprocess. En sådan process innebär en mjölksyrajäsning som gör att pH-värdet i livsmedlet sänks, vilket i sin tur leder till att goda bakterier tillväxer medan de bakterier som förstör maten inte trivs. En fermenteringsprocess leder alltså till att livsmedlet innehåller många stammar av levande och nyttiga bakterier.

Exempel på livsmedel som genomgått fermentering är yoghurt, fil, kefir, syrade morötter, miso och kimchi. Dock gäller inte detta om produkterna är pastöriserade – alltså att de har värmebehandlats. Om produkterna tillagas vid en värme över ca 45 grader så dör bakterierna

Levande bakterier finns även som kosttillskott, bland annat i kapselform, och bidrar till att personer kan få i sig en större mängd bakterier på en och samma gång. Våra probiotiska kosttillskott innehåller även en eller flera väl definierade bakteriestammar med bevisad hälsoeffekt, i jämförelse till livsmedel med odefinerade bakteriestammar.

1920X690 Original Powdershot

PROBI® ORIGINAL

PROBI® ORIGINAL är ett kosttillskott som bygger på den patenterade mjölksyrabakterien Lactiplantibacillus plantarum...

Läs mer
1500X625px Aterforsaljare Probiotika

Återförsäljare i Sverige

Här hittar du våra återförsäljare i Sverige.

Läs mer
1500X625px Kunskapsbank B2C

Kunskapsbibliotek

I vårt kunskapsbibliotek kan du läsa intressanta artiklar om hälsa i allmänhet och probiotika i synnerhet.

Läs mer